Δελτίο τύπου – Ολοκλήρωση εργασιών νέου δικτύου ύδρευσης στην κοινότητα Ζώνης

Έχουν  ολοκληρωθεί οι εργασίες  νέου δικτύου ύδρευσης , με αξιοποίηση υπάρχουσας πηγής  και  κατασκευής  αγωγού μήκους 2.200 μέτρων , στην Κοινότητα  Ζώνης.

Το έργο πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α.Β. (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Βοΐου) , με ιδίους πόρους  και με  την πολύτιμη βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη Περιφεριακής Ανάπτυξης  κ. Λυσσαρίδη Νικόλαο , ο οποίος διέθεσε μηχάνημα έργου  ( jcb) της ιδιωτικής του επιχείρησης.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Β. αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε πηγή υδροδότησης  της περιοχής , ώστε να εξασφαλίζει την επάρκεια  του αγαθού του νερού στους καταναλωτές.

Δελτίο Τύπου – Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας σε αντλιοστάσια πόσιμου νερού του Δήμου Βοΐου

Με την με Α.Π. 2661/26-07-2021 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, έγινε δεκτή και εντάχθηκε για χρηματοδότηση η πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α. Βοΐου για την χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα πόσιμου νερού του Δήμου Βοΐου» στα πλαίσια του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Περιβάλλον» Ο συνολικός προϋπολογισμός του προτεινόμενου έργου είναι 2.020.187,00 €. Το έργο περιλαμβάνει ένα κύριο Υποέργο, με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας στα δίκτυα πόσιμου νερού του Δήμου Βοΐου. Κύριος σκοπός του Υποέργου αυτού είναι να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αντλιοστασίων, με γνώμονα την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Εξετάζοντας τρόπους μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής διαχείρισης, επιδιώκεται η μείωση της άσκοπης λειτουργίας των αντλιοστασίων και η ελαχιστοποίηση του κόστους ενέργειας. Μέσω της προτεινόμενης προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, η Δ.Ε.Υ.Α Βοΐου επιδιώκει να αντιμετωπίσει προβλήματα λειτουργίας από απαξιωμένο ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και να βελτιώσει το συνολικό ενεργειακό του προφίλ με δράσεις που αφορούν: • Τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας για την άντληση του νερού προς την επιφάνεια και την προώθησή του προς την κατανάλωση μέσω των δικτύων μεταφοράς και διανομής. • Τη συνεχή μέτρηση της καταναλισκόμενης ενέργειας και τον συσχετισμό της με το παραγόμενο και διατιθέμενο νερό. • Τη σωστή ρύθμιση της λειτουργίας των αντλητικών συγκροτημάτων σε όλο το μήκος του δικτύου ύδρευσης. • Τη διασφάλιση αξιόπιστης και μακροχρόνιας λειτουργίας των αντλητικών συγκροτημάτων. Το δεύτερο Υποέργο της προτεινόμενης πράξης, αφορούσε την υποστήριξη της Δ.Ε.Υ.Α. από εξωτερικό Σύμβουλο για τη σύνταξη και προετοιμασία του φακέλου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης. Η Δ.Ε.Υ.Α. είναι, λοιπόν, σε θέση να ξεκινήσει την υλοποίηση της πράξης αυτής, εφόσον έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της από το εν λόγω Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της αξίας του χωρίς τον Φ.Π.Α.

Οδηγίες και κινήσεις που πρέπει να κάνετε στην περίοδο της παγωνιάς στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών.Τι να κάνετε για να μην παγώσουν οι βρύσες του νερού.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:

– Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

– Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

– Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.- Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

– Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

– Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.

– Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

– Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).- Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

– Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.- Βεβαιωθείτε ότι οι υδροροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.-Επιβάλλεται να αφήσετε τη βρύση να στάζει όλη νύχτα σε περίπτωση που έχουμε παγετό, γιατί το νερό παγώνει μέσα στις σωληνώσεις ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν. Ωστόσο αυτό το “κόλπο” με τη βρύση που στάζει μπορεί και να μην λειτουργήσει σε περίπτωση που επικρατούν δραματικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν επικρατήσει παγετός και εφόσον παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:

– Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

– Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

-Ρίξτε σιγά-σιγά λίγο χλιαρό νερό (προσοχή, όχι ζεστό γιατί θα δημιουργήσετε πρόβλημα στις σωληνώσεις) δεξιά και αριστερά από το υδρόμετρο (προσοχή μην ρίξετε νερό πάνω στο μετρητή).

– Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Τι κάνουμε σε περίπτωση εμφάνισης θολού νερού εντός του οικιακού δικτύου ύδρευσης.

Η θολότητα και το χρώμα του νερού δεν σημαίνει απαραίτητα επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία. Με τον όρο θολότητα ή θολερότητα εννοούμε την απουσία διαυγούς χρώματος στο νερό. Αυτό οφείλεται σε αιωρούμενα ανόργανα και κυρίως οργανικά σωματίδια. Η θολότητα μπορεί να προκαλείται είτε από αλλαγές καιρικών φαινομένων, κυρίως εμφάνισης απότομων βροχοπτώσεων, είτε από αυξομειώσεις πιέσεων εντός του δικτύου ύδρευσης κυρίως μετά από εκκενώσεις σε σημεία του κεντρικού δικτύου ή δεξαμενών κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ή έκτακτων εργασιών των συνεργείων της ΔΕΥΑΒ.

Όταν η θολότητα έχει προκληθεί εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, το νερό που πρόκειται να φτάσει στον καταναλωτή επεξεργάζεται καταλλήλως στο ταχυδιυλιστήριο του Φράγματος Πραμόριτσας ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι διαυγές νερό. Σε περίπτωση που εμφανιστεί θολό νερό σε κάποια από τις βρύσες του σπιτιού μας το πρώτο μας μέλημα είναι να ελέγξουμε όλες τις βρύσες μας. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται σε μία τότε είναι τοπικό και καλούμε υδραυλικό. Αν το πρόβλημα είναι σε όλες ,γεμίζουμε ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Αν το νερό είναι διαυγές και δεν έχουν κατασταλάξει στερεά σωματίδια τότε ή θολότητα οφείλεται σε αέρα παγιδευμένο στο δίκτυο και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αν το νερό παραμένει θολό ή έχουν καθιζάνει ιζήματα τότε καλούμε τη ΔΕΥΑ. Θα ήταν χρήσιμο να γεμίσουμε ένα μπουκάλι με το θολό νερό βρύσης και να το παραδώσουμε στον υπάλληλο. Η υπηρεσία είναι αρμόδια να ελέγξει την πηγή τροφοδοσίας του εν λόγω δικτύου. Η θολότητα προσδίδεται από λεπτά σωματίδια χώματος που παρασύρονται από την ταχύτητα στροβιλισμού του νερού εντός των αγωγών ύδρευσης.

Από πλευρά της η ΔΕΥΑ φροντίζει συνεχώς για τη σχολαστική και τακτική έκπλυση του κεντρικού δικτύου ύδρευσης και των δεξαμενών. Επιπλέον, με την απολύμανση του νερού σε πολλαπλά σημεία του δικτύου(εγκαταστάσεις ταχυδιυλιστηρίου Πραμόριτσας, κεντρικές δεξαμενές ύδρευσης και δεξαμενές οικισμών) με τη μέθοδο της χλωρίωσης αποτρέπεται η ανάπτυξη μικροβιακού φορτίου . Παράλληλα βρίσκεται σε προχωρημένες μελέτες και αναζήτηση τοποθέτησης φίλτρων σε κεντρικά σημεία του δικτύου υδροδότησης του δήμου μας τα οποία θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού και στη γενικότερη αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης

Επικοινωνία

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΥΑΒΕΣΩΤ. ΓΡ.ΤΗΛΕΦΩΝΟ
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ2468350204
 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ2468350204
 TAMEIO2468350211
 ΑΙΤΗΣΕΙΣ2468350215
 ΠΑΡΑΠΟΝΑ2468350215
 ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ2468350207
 ΒΛΑΒΕΣ2468350209
 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ2468023180
VIBER ΔΕΥΑΒ (Μόνο για ενδείξεις)6946849455

E-mail: deyaboiou@gmail.com

Κανονισμός Ύδρευσης & Αποχέτευσης

Ο Κανονισμός Ύδρευσης & Αποχέτευσης περιέχει τους όρους και τις προϋποθέσεις υδροδότησης των καταναλωτών από το Δημοτικό Δίκτυο Ύδρευσης και Αποχέτευσης καθορίζει τα σχετικά με την ύδρευση και την αποχέτευση δικαιώματα και υποχρεώσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Β. και των καταναλωτών .

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ-ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΚΑΙ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ-Δ.Ε.Υ.Α.Β.-ΒΕΖ2Ω97-7Η2

Κατεβάστε τον Κανονισμό Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Β. πατώντας στο εικονίδιο “Download”

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Τσιαούσης Ναούμ, Πρόεδρος Δ.Σ.
“Η σωστή διαχείριση, διάθεση και προστασία των υδατικών πόρων του Δήμου μας είναι τόσο σημαντική όσο και η αξία του καθαρού νερού για την διατήρηση της ζωής.
Μεταξύ των σκοπών μας είναι η διεκδίκηση πόρων για την επίλυση θεμάτων του παρόντος και τη δημιουργία του μέλλοντος που μας αξίζει!”

Σας καλωσορίζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.Β. που σκοπό έχει να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με της δραστηριότητες της Δ.Ε.Υ.Α.Β.  και των εν εξελίξει έργων, όπως και σχετικά με την ποιότητα του νερού.

Επίσης, μέσα από την παρούσα ιστοσελίδα θα παρέχονται υπηρεσίες όπως η δήλωση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του κοινού.